Przepis na ślimaki – winniczki


Po pierwsze należy zebrać kilkadziesiąt winniczków.

Ślimaki głodzimy co najmniej 5 dni w misce osłoniętej przewiewną tkaniną. Po kilku dniach wrzucamy je do wody z octem i solą na godzinę. Płuczemy je dokładnie i wrzucamy do dużego garnka gdzie gotujemy 10-15 minut czynność tą powtarzamy 2 razy.

Kolejny raz gotujemy ślimaki już z dodatkiem włoszczyzny czyli co mamy zielonego to wrzucamy do garnka. Następnie delikatnie wyjmujemy ślimaki z skorupek i odkrajamy odwłoczek od mięska. Odwłoczki wyrzucamy. Następnie jest kilka możliwości na przygotowanie dania:

– Skorupki gotujemy w wodzie z octem i odstawiamy żeby obeschły. W makutrze ucieramy kostkę masła, główkę czosnku i zieloną pietruszkę [pęczek] na jednolitą masę, można delikatnie przyprawić masę solą i minimalną ilością pieprzu. Do skorupki wkładamy jedno mięsko i palcem wciskamy naszą masę czosnkową. Skorupki układamy do góry otworami na blaszce i zapiekamy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze około 180 stopni. ślimaki można też zamrozić w szczelnym pojemniku.

– Smażymy ślimaki na maśle ok. 30 minut, następnie solimy, pieprzymy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Podajemy z pieczywem czosnkowym jako zakąskę.

– Mięso ślimaków posiekać nożem, wymieszać z masłem, natką pietruszki, cebulką i czosnkiem, przyprawić. Przygotowanym farszem napełnić muszle, ułożyć na blasze, zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C.

  1. O nie, dziękuję !

  1. No trackbacks yet.

Dodaj komentarz