Świerk pospolity (Picea abies)



Świerk jest drzewem o prostym pniu wysokości 25-40 m. Korona stożkowata. Korowina cienka, czerwonobrunatna, płytko pękająca i łuszcząca się. Igły sztywne prawie 4-kanciaste, zaostrzone, kłujące, odstające do góry i na boki, ciemnozielone. Kwitnie w kwietniu-maju co kilka-kilkadziesiąt lat. Szyszki brunatne, 10-15 cm długości, 3-4 cm średnicy, zwisające.

Występuje powszechnie w dwóch rejonach: południowo-zachodnim (góry, Śląsk, Małopolska, Roztocze) i północno-wschodnim (Warmia, Mazury. Północne Mazowsze, Puszcza Białowieska) oraz pojedynczo na pozostałym terenie Polski. Młode, jasnozielone końcówki gałązek można jeść na surowo (nie są zbyt smaczne), robić z nich herbatę, syrop lub marmoladę (jak z sosny), dodawać do sosów. Miazga i łyko (tzw. podkorze) świerka były potrawą głodową – mielono je i dodawano do mąki.

Elastycznych korzeni używa się do robienia koszy

  1. This paragraph is truly a fastidious one it helps new
    web users, who are wishing in favor of blogging.

  2. Witam, dobry wpis, chociaż przydałoby się trochę więcej fotografii i grafik wizualizujących
    artykuł. Osobiście wiem jaki można mieć z tym kłopot – gdyż redaguję swój portal
    (odsyłacz wyżej), jednakowoż da się sobie jakoś pomagać zdjęciami z darmowych repozytoriów – sxc.hu, wikimedii i podobnych.
    Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zobaczenia mojego bloga!

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: