Stokrotka pospolita (Bellis prennis)



Stokrotka jest pospolitą byliną wysokości 5-10 cm. Liście łopatkowate lub odwrotnie jajowate, na brzegu ząbkowane, zebrane przy ziemi w różyczkę. Łodyga bezlistna jednym z koszyczkiem kwiatostanowym. Kwiaty brzeżne nibyjęzyczkowe, białe lub czerwonawe, środkowe – rurkowe, żółte. Kwitnie od lutego do listopada. Owocem jest niełupka.
Stokrotka jest bardzo pospolita w miejscach trawiastych – łąkach, przydrożach, miedzach i z powodu jej pospolitości warto o niej pamiętać podczas przyrządzania posiłków w terenie. Przyziemne liście wraz z pąkami są wczesną wiosną źródłem witaminy C (30 mg/100 g). Później też są jadalne, chociaż już nie tak smaczne. Przyrządza się z nich sałatkę z cebulą i szczawiem, dodaje się do sałatki ziemniaczanej, masła ziołowego, zup, sosów, nadzienia, past, omletów itp. Można je też gotować, ale tracą wtedy witaminy. Pączki kwiatowe można marynować i używać jako przyprawy.
Bardzo ciekawie wyglądają kwiaty stokrotki pływające w zupie lub zapieczone w podpłomyku czy omlecie.
Korzenie również nadają się do jedzenia (gotowane lub na surowo) ale trzeba je starannie oczyścić z ziemi. Z części nadziemnej można wyciskać sok i pić po rozcieńczeniu wodą.

Zupa ze stokrotek

Z kwiatów robi się syrop dodawany w czasie przeziębienia do herbaty:
Syrop stokrotkowy: 250 g kwiatów stokrotki, pół cytryny, 40 g cukru, 3-4 szklanki wody. Kwiaty parzymy wrząca wodą, dodajemy do nich cząstki nie obranej cytryny i pozostawiamy aż puszczą sok. Następnego dnia sok odcedzamy przez płótno, słodzimy cukrem i podgrzewamy aż zgęstnieje.(DL)

  1. Having read this I thought it was rather informative.
    I appreciate you spending some time and effort to put this article together.
    I once again find myself personally spending a lot of time both reading and commenting.

    But so what, it was still worth it! Lonnie, http://sfaetc.
    ucsf.edu/member/12551/

  2. Good info. Lucky me I discovered your site by accident (stumbleupon).
    I’ve book-marked it for later!

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: