Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa)


Pasternak jest rośliną dwuletnią wysokości 30-100 cm. Korzeń wrzecionowaty, biały, grubości palca. Łodyga wzniesiona, w górze gałęzista, kanciasta, bruzdowana, w dole owłosiona. Liście dość charakterystyczne: pojedynczopierzaste, odcinki jajowate, grubo ząbkowane, z wierzchu połyskujące, spodem miękko owłosione. Baldachy 5-15 szypułowe, środkowy największy. Kwiaty złocistożółte kwitną od lipca do września. Roślina po roztarciu pachnie marchwią.
Pasternak jest pospolity w całym kraju. Rośnie na łąkach, miedzach, śmietniskach, przydrożach i nad rowami. Pasternak był kiedyś uprawiany w Polsce na wielką skalę. Został wyparty dopiero przez marchew i ziemniaka.
Korzenie wykopuje się pod koniec lata i jesienią – mają smak podobny do marchwi, tylko trochę ostrzejszy – 5°H. Przyrządza się je jak warzywa korzeniowe – dodaje do zup, sałatki, pieczony, gotowany itp. Według Henschla najlepsza jest sałatka z gotowanych korzeni pasternaku, marchwi, cykorii i czosnku.
Owocami pasternaka można doprawiać zupy, jarzyny, podpłomyki i kiszoną kapustę.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: