Marchew zwyczajna (Daucus carota)



Marchew zwyczajna zwana też dziką marchwią jest rośliną dwuletnia wysokości 40-100 cm. Korzeń palowy, niezbyt gruby żółtawobiały, łykowaty. Łodyga często rozgałęziona. Liście w zarysie podłużne, 2-, 3-krotnie pierzaste. Kwiaty białe zebrane w baldachy złożone. Środkowy kwiat często purpurowy lub czarny. Kwitnie od czerwca do września. Owoce szczeciniaste. Baldachy po przekwitnięciu zawijają się do góry tworząc kształt „ptasich gniazd”.

Występuje na suchych łąkach, przydrożach i w uprawach. Jadalne są praktycznie wszystkie części marchwi:

  • Korzeń – zebrany między jesienią pierwszego roku a kwitnieniem w drugim roku wegetacji. Później też można go jeść ale to już nie to. Korzeń należy stosować podobnie do marchwi ogrodowej – do zup, surówek. Niestety jest bardziej włóknisty i trzeba go drobno kroić lub ucierać. Prażony korzeń może być używany jako substytut kawy.
  • Młode liście marchwi można wrzucić do zupy lub przerobić na papkę. Trzeba jednak wcześniej nauczyć się rozpoznawać marchew spośród innych roślin baldaszkowatych.
  • Można spróbować kwiatostanów smażonych na oleju (zanim przekwitną) ale nie uważam ich za smakołyk.
  • Nasiona jak kminek można używać do przyprawiania sosów.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: