Lipa drobnolistna (Tilia cordata)



Lipa drobnolistna jest drzewem wys. do 25 m. Kora początkowo gładka brązowa później czernieje i pęka podłużnie. Liście długości do 5-6 (8) cm, sercowate, ostro piłkowane, górą ciemno zielone, spodem sinawozielone z rudymi włoskami w kątach nerwów. Kwiaty żółtawobiałe, pachnące, zebrane po 5-9 w sterczące kwiatostany osadzone na długiej szypułce z liściem wspierającym (skrzydełkiem). Kwitnie w czerwcu. Owce – kruche, jednonasienne orzeszki, słabo kanciaste, okrągławe, średnicy do 6mm.

Występuje w lasach na całym niżu i niższych położeniach górskich. Często sadzona w parkach i wzdłuż dróg. Młode liście lip są bardzo smaczne, swoją delikatnością porównywalne wręcz z sałatą. Mają słodkawy smak i lekko śluzowatą konsystencję. Nawet późnym latem młode liście pojawiają się na odroślach u nasady pnia. Nagie liście lipy drobnolistnej są smaczniejsze od często włochatych liści lipy szerokolistnej. Ze zmielonych orzeszków lipowych robiono podobno rodzaj czekolady. Z lip (podobnie jak z brzóz) można otrzymywać wiosną sok (o smaku słodkiej wody) który można zagęścić do słodkiego syropu.

Sałatka z liści lipy – Zbierz młode liście lipy i opłucz je w wodzie. Poszarp je na mniejsze kawałki. Dodaj dressing – trochę oliwy, octu, soli i pieprzu. Ostrożnie z octem, bo liście nie mają wyraźnego smaku i może załkiem zniknąć w smaku dressingu. Podczas zbierania wydaje się że liści jest więcej – po poszarpaniu i dodaniu sosu liście oklapną. Jeśli nie masz wprawy w ocenie objętości sałaty – zbierz trzy razy więcej liści.

Łyko lipowe nadaje się na plecionki – maty, koszyki. Do samej wojny na wsi robiono z łyka lipowego łapcie.

LIPA SZEROKOLISTNA (Tilia platyphyllos)

Zastosowanie – identyczne jak lipy drobnolistnej tylko liście lipy szerokolistnej jako bardziej włochate i mogą być mniej smaczne.

Herbata z kwiatu lipy jest stosowana także w ziołolecznictwie, szczególnie jako środek napotny przy przeziębieniach. W mniejszych ilościach działa uspokajająco, w większych pobudza jak prawdziwa herbata. Węgiel drzewny z lipy jest używany przy zatruciach, biegunkach, a sproszkowany do posypywania oparzeń. Popiół z drewna lipowego jest podobno najlepszym rodzajem popiołu do ługowania.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: