Fiołek wonny (Viola odorata)



Fiołek wonny jest byliną o krótkim, pełzającym kłączu z rozłogami. Osiąga wysokość 5-10 cm. Liście sercowate lub nerkowate, karbowane. Kwiaty wonne ciemnofioletowe, rzadziej różowe lub białe z ostrogą. Kwitną od marca do kwietnia. Owocem jest trzykomorowa torebka.

Występuje rozproszony na obszarze całego kraju w suchych zaroślach, suchych łąkach i lasach. Fiołek wonny jest podobny do wielu innych gatunków fiołków, których kwiaty i owoce są również jadalne – lepiej jednak trzymać się fiołków o fioletowych kwiatach.
Jadalne są młode liście zbierane w marcu-kwietniu a także kwiaty i pączki kwiatowe. Można je gotować lub jeść na surowo. Liście dodaje się do zup ziołowych i omletów wraz z innymi ziołami. Wg Henschela kwiaty gotowane z ryżem dają interesujące rezultaty (Może wiesz, na czym polega ich niezwykłość?)

Kwiaty kandyzowano i stosowano w przeziębieniach i podczas kaszlu. Napary z liści można stosować przy stanach zapalnych gardła lub infekcjach jamy ustnej.

<!–placuszki–>

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: