Borówka czarna (Czernica)


Owoce są kwaskowate, słodkawe i trochę cierpkie. Zawierają garbniki, kwasy organiczne, cukry, pektyny, karotenoidy, a także sole mineralne i witaminy C, A, B1, P i inne. Owoce jagody czarnej suszy się wpierw na słońcu, a później dosusza się w piekarniku lub na płycie w temperaturze do 60° C. W medycynie ludowej jagody czarne są znanym środkiem przeciwbiegunkowym i bakteriostatycznym: Napar względnie odwar jagody czarnej: pełną łyżkę stołową suszu zagotować w 1/4 litra wody (do 3 min.), odstawić do naciągnięcia i zażywać 2 do 3 razy dziennie, oczywiście niesłodzone. Ten sam napar, działa również bardzo skutecznie przeciwrobaczycowo.


Liście jagody czarnej, obok właściwości podobnych do owoców, posiadają jeszcze w swym składzie antocyjanki, działające bakteriobójczo, moczopędnie, odkażająco, przeciwzapalnie i wyraźnie przeciwskurczowo. W oparciu o te właściwości fitoterapeuci zalecają napar tego surowca przy zapaleniach dróg moczowych, zwłaszcza nerkowych i pęcherza. Napar: zrównaną łyżkę stołową suszu liści borówki czarnej zalać 1 szklanką wrzątku i zagotować (nie dłużej niż 1 minuta), odstawić pod nakryciem do naciągnięcia, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: