Babka lancetowata (zwana wąskolistną)



Liście babki zawierają: garbniki i flawonoidy, kwas askorbinowy, witaminy, sole mineralne a zwłaszcza żelazo, potas, wapń, cynk i inne składniki. Ich surowiec, zwłaszcza lancetowatej, stosuje się najczęściej w postaci naparu przy nieżycie żołądka i jelit oraz skąpym wydzielaniu kwasu solnego lub w ogóle jego braku w przewodzie pokarmowym. Liście babki działają powlekająco i wykrztuśnie, dlatego często wchodzą w skład mieszanek ziołowych przy schorzeniach układu oddechowego, zwłaszcza przy suchym kaszlu u palaczy, przy chrypce, a także przy wrzodach żołądka jako lek osłaniający.

Wszystkie gatunki babki mają jednakowe zastosowanie kulinarne i lecznicze. Do celów kulinarnych najodpowiedniejsze są młode liście  – zawierają witaminę C i prowitaminę A. Zbiera się je przez cały rok. W małych ilościach (mają trochę gorzki smak) dodaje się je do zup ziołowych (najwyżej 1 łyżka posiekanych liści na 1 litr zupy), sosów, sałatek, twarogów albo smaży w słodkim lub słonym cieście. Przed użyciem warto liście porządnie umyć i usunąć z nich nitkowate nerwy. Można również zebrać owoce i dosypać je do zupy lub gulaszu.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: