Sok z aronii – przepis


To niewielkie drzewko lub krzew występujące pospolicie w naszym kraju – ma czarne owoce o kwaskowatym, cierpkim smaku, z których przyrządzać można dżemy, soki, nalewki oraz wina. Aronia to jednak nie tylko źródło owoców, z których przyrządza się przetwory kulinarne. Nie wolno zapominać o leczniczych właściwościach tej niepozornej, ale jakże użytecznej rośliny.

Bogactwo witamin

Sok z owoców aronii bogaty jest w witaminy A, E, C, PP oraz B, a także związki zwane antocyjanami. Te ostatnie posiadają właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, zwłaszcza w gałce ocznej oraz w nogach. Dlatego właśnie soki z aronii polecane są osobom mającym kłopoty ze wzrokiem oraz osobom cierpiącym na żylaki i zaburzenia krążenia w nogach. Nadmieńmy, iż w podobnych celach stosować możemy także soki z czarnej porzeczki oraz borówki czernicy.

Działanie antynowotworowe

Należy także pamiętać o antyoksydacyjnych właściwościach aronii. Zawarte w jej owocach substancje czynne mają zdolność do ?zmiatania? wolnych rodników w naszym organizmie. Zbyt duża ilość wolnych rodników może być przyczyną powstawania chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia.

Sok z aronii można zrobić samodzielnie

Sok z aronii można bez większych problemów nabyć w sklepach z żywnością ekologiczną. Ze względu na dużą odporność znakomicie nadaje się ona bowiem do uprawy w systemie ekologicznym.

Domowy sok z aronii oraz liści wiśni

Najlepszym pomysłem jest jednak zrobienie go samodzielnie, w domu. Specjalnie dla naszych czytelników podajemy przepis na sok z aronii oraz liści wiśni.

Składniki: 2 kg owoców aronii, około 30 liści wiśni (pamiętajmy, że muszą być to liście zdrowe, pozbawione przebarwień oraz uszkodzeń), 3 litry wody, 2 kg cukru oraz ewentualnie sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania: Owoce aronii oraz liście wiśni należy gotować razem przez około 20 minut. Następnie przestudzić i przecedzić, dodać cukier oraz sok z cytryny dla skorygowania smaku.
Sok rozlewamy do butelek. Abyśmy dłużej mogli cieszyć się jego smakiem konieczna jest jeszcze pasteryzacja. Gotowy sok przechowujemy w piwnicy w miejscu ciemnym i chłodnym.

Gorąco zachęcamy naszych czytelników do kulinarnych eksperymentów z aronią. Przetwory z niej nie tylko cieszą smakiem, ale także są źródłem zdrowia płynącym prosto z natury!
Marek Ellnain

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: