Przepis na omlet


Potrzebne rzeczy

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • dżem, bita śmietana, owoce do polania omletu

A także:

  • salaterki
  • mikser
  • patelnia

Kroki

  1. W jednej salaterce ucieramy ze sobą mleko i mąkę dopóty, dopóki nie znikną wszystkie grudki.
  2. Rozbijamy jajka – żółtka dodajemy do składników w pierwszej salaterce, białko odkładamy do drugiej.
  3. Ucieramy żółtka z mlekiem i mąką.
  4. Miksujemy białka do uzyskania sztywnej piany.
  5. Pianę dodajemy do rozmieszanych składników, ale bardzo ostrożnie i powoli.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy powstałą masę i smażymy na brąz, po czym przerzucamy omlet na drugą stronę.
  7. Po przysmażeniu omlet zdejmujemy z patelni, polewamy dżemem, śmietaną lub posypujemy owocami i jemy, zanim opadnie.

Wskazówki

  • Jeżeli posypujemy omlet owocami, dobrze jest je najpierw zasypać cukrem, aby puściły sok.

Ostrzeżenia

  • Aby omlet dobrze się udał, obie salaterki muszą być całkowicie suche.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: