Oznaczenia jajek – wiesz co jesz ?


Stempel na jajku mówi o sposobie jego chowu
Numery na jajkach nie mają nic wspólnego z datą ich zniesienia. Jajka produkowane w Polsce są ostemplowane 11 znakowym kodem, który ma postać X-YY-AABBCCDD np.1-PL-14291304. Litery PL oznaczają kraj pochodzenia, najważniejsza zaś jest pierwsza cyfra X, bo oznacza sposób hodowli kur (oznacza rodzaj chowu, kod systemu hodowli):
0 – chów ekologiczny (chów kur karmionych wolnowybiegowych karmionych jedynie naturalnymi produktami)
1 – chów wolnowybiegowy (chów kur żyjacych na wybiegu)
2 – chów ściółkowy (chów zagrodowy ze znaczną swobodą ruchu kur)
3 – chów klatkowy

Pozostałe liczby to oznaczenie producenta jaj (weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta):
AA – kod województwa
BB – kod powiatu (oznaczenia powiatów na stronie GUS)
CC – kod zakresu działalności
DD – kod fermy w danym powiecie
PL – kraj pochodzenia(PL wskazuje na Polskę)

Niestety, duża większość jajek sprzedawanych na naszym ryneku to „trójki”, a jedynki i zerówki są rzadkością.

Które jaja mogą być nieoznakowane?
Niektóre jaja mogą być także nieoznakowane. Jaja przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej, czyli z chowu przydomowego. Mogą one być sprzedawane na okolicznych bazarach. Obowiązek znakowania nie dotyczy też jaj dostarczanych do przetwórstwa przemysłowego. Jednak w sklepie każde jajo powinno być oznakowane.

Kupuj jajka od „szczęśliwych kur”

Co możesz zrobić?
– sprawdź przed zakupem z jakiego typu chowu pochodzą jaja
– unikaj kupowania jaj z chowu klatkowego
– pytaj w swoim sklepie o jaja z chowu na wolnym wybiegu

Cała prawda o kwasach omega-3 w jajach
Organizm ludzki nie wytwarza podstawowych kwasów omega-3 oraz omega-6, dlatego muszą one pochodzić ze spożywanej przez nas żywności. Ich ilość zależy od tego co jedzą m.in. krowy, kurczaki. Ma to wpływ także na jakość kurzych jaj. Jeśli krowy i kurczaki żywią się trawą i paszą z dodatkiem mączki siemienia lnianego, to wówczas w mięsie, mleku i jajkach, które od nich pochodzą, istnieje idealna równowaga kwasów omega-3 i omega-6. Ich stosunek jest wówczas zbliżony do do 1:1. Jeśli natomiast żywią się kukurydzą i soją, to nierównowaga w naszych organizmach może wynosić 1:15, a nawet 1:40. Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, gdyż pomagają rozwijać układ nerwowy, regulują krzepnięcie krwi, czynią ścianki komórek elastycznymi, ograniczają wytwarzanie komórek tłuszczowych oraz zapobiegają zapaleniom.

Kolor żółtka wcale nie musi świadczyć o lepszej jakości jajka
Kolor żółtka zależy od tego, czym żywiona jest kura. Kury, które karmi się pszenicą znoszą jajka z żółtkami o bladożółtym kolorze, żółtka jaj kur karmionych kukurydzą mają z kolei pomarańczowy odcień. Kury z hodowli ekologicznych, które żywią się ziarnem i zieleniną, a nie przemysłowa karmą, znoszą jajka z żółtkiem w kolorze mlecza – jaskrawym, żółtopomarańczowym. Wielu właścicieli hodowli klatkowych zaczęło karmić kury paszami z dodatkiem karotenu, który barwi żółtka i sprawia, że wyglądają jak żółtka jaj ekologicznych.

Od 1 stycznia 2012 roku zakaz konwencjonalnego, bateryjnego chowu kur niosek
Komisja Europejska ustaliła, że 1 stycznia 2012 r. zostanie wprowadzony zakaz konwencjonalnego, bateryjnego chowu kur niosek w małych klatkach.

Źródła:
IAR, PAP
Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”
Dr David Servan-Schreiber „Antyrak – nowy styl życia”

  1. Hi there to all, as I am genuinely eager of reading this weblog’s post
    to be updated daily. It contains good information.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: