Podwyżki cen chleba nawet o 20 procent


Właściciel piekarni w Warszawie Bogdan Mamaj powiedział Polskiemu Radiu, że niektórzy piekarze już 10 sierpnia podnieśli ceny, ale podwyżki dopiero się szykują. Jak wyjaśnił, będą one wprowadzane stopniowo, zaś należy się ich spodziewać przede wszystkim 1 września.

Bogdan Mamaj podkreśla, że będzie musiał podnieść ceny o 20 procent, z powodu wzrostu cen mąki i innych kosztów potrzebnych do produkcji chleba. Mamaj zaznaczył jednak, że każdy piekarz wprowadza podwyżki niezależnie.

Według Krajowej Rady Izb Rolniczych, znaczne podwyżki cen pieczywa są nieuzasadnione

Prezes Izb Rolniczych Wojciech Szmulewicz powiedział Polskiemu Radiu, że Rada przyjrzy się podwyżkom i zbada ich zasadność. Szmulewicz zwrócił uwagę, że w cenie chleba udział ceny mąki wynosi 15 procent. Zatem, jak podkreśla szef rady izb rolniczych, podwyżka cen mąki powinna spowodować wzrost cen pieczywa o 2-3 procent, a nie dwadzieścia, jak zapowiadają piekarze. Wojciech Szmulewicz powiedział, że producenci chleba mogą wykorzystać nieurodzaj jako okazję do podwyżki cen pieczywa.

Również Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywności przekonuje, że wzrost cen zbóż nie powinien przełożyć się na wzrost cen chleba. Jak powiedział Polskiemu Radiu Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywności, z powodu deszczy i powodzi urodzaj zboża będzie mniejszy niż w ubiegłym roku.

Gorsza jakość oznacza, że będzie mniej dobrego zboża, z którego robi się mąkę

Jednak zdaniem Łopaciuka, chleb nie powinien podrożeć.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa, na wzrost cen zboża może mieć też wpzw zamieszanie na światowych rynkach z powodu wprowadzenia zakazu eksportu zboża przez Rosję. Zdaniem Wiesława Łopaciuka, nie wpłynie to negatywnie na sytuację na polskim rynku zbóż, bowiem Rosja nie eksportuje zboża do Polski, lecz krajów Afryki Północnej. Łopaciuk podkreśla, że wprowadzenie zakazu eksportu zboża przez Rosję stwarza okazję dla polskich rolników do przejęcia rosyjskich rynków zbytu zboża.

pl Źródło: Gazeta.pl

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: