Pig business – czyli szokująca prawda o wieprzowinie…


Jeśli masz wątpliwości, czy jeść mięso ekologiczne, film dokumentalny „PIG BUSINESS” zrealizowany przez Tracy Worcester je rozwieje. Film pokazuje, jak intensywna przemysłowa hodowla powoduje ukryte długotrwałe szkody w zdrowiu publicznym i środowisku naturalnym; powoduje niepotrzebne cierpienia macior trzymanych w małych klatkach ze stali oraz niszczy społeczności wiejskie doprowadzając tradycyjnych, małych rolników do bankructwa.

Film przenosi widzów z olbrzymich fabryk świń w USA i Polsce na półki sklepowe z kiełbasami, odsłaniając ukryte (nie uwzględniane w najróżniejszych bilansach) społeczne i materialne koszty intensywnej hodowli przemysłowej. Dowodzi także, że tradycyjne rolnictwo jest nadal realną alternatywą, dostarczając zarobków na terenach wiejskich. Gospodarstwa rodzinne, które używają tradycyjnego chowu na wolnym powietrzu nie mogą konkurować z dużymi gospodarstwami przemysłowych, które korzystają z dużych dotacji, produkcji skali, słabego egzekwowania przepisów ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.

Użycie antybiotyków w intensywnej produkcji wieprzowiny (także tych ważnych dla zdrowia ludzi) niepokoi naukowców. Prosięta odsadzane są wcześnie zanim ich układ odpornościowy w pełni się rozwinie, nie mają miejsca na ruch w zatłoczonych chlewniach i oddychają powietrzem zanieczyszczonym swoimi odchodami przechowywane w zbiornikach pod kratowaną podłogą. Jeśli w sposób ciągły nie dozuje się antybiotyków, świnie szybko łapią choroby zakaźne i umierają. Antybiotyki stają się nieskuteczne w walce z infekcjami u ludzi ze względu na ich nadużywanie w intensywnej produkcji zwierzęcej.

Dla przykładu w gospodarstwach ekologicznych Rutynowe stosowanie leków nie jest wymagane, ponieważ świnie żyją zdrowe, na wolnym wybiegu, na świeżym powietrzu, gdzie mogą swobodnie wyrażać naturalne zachowania, takie jak rycie czy odpoczynek w schronieniach z dużą ilością słomy dbając o młode. Ich odchody są cennym nawozem w zintegrowanej uprawie roślinnej.
Chociaż cena ekologicznego mięsa jest wyższa, lepiej jest jeść mniej ale wyższej jakości produktów. Konsumenci, poprzez wyszukiwanie produktów rolnych z małych gospodarstw, wspierają podtrzymanie terenów wiejskich i jej mieszkańców.

Jesienią zaplanowany jest pokaz filmu i dyskusja “Pig Business – Czas na zmianę” w Parlamencie Europejskim w Brukseli z udziałem posłów z całej Europy. Pokazy można zorganizować także w innych miejscach, informacje na ten temat (w j. angielskim) dostępne są na stronie: http://www.pigbusiness.co.uk/screenings/arrange-a-screening/

Polska wersja filmu:
http://www.pigbusiness.co.uk/the_film/polish/

    • Chi
    • Październik 15th, 2012

    Excellent article. Keep posting such kind of information on your
    site. Im really impressed by your site.
    Hello there, You have performed an incredible job.
    I will certainly digg it and in my opinion recommend to my friends.
    I’m sure they’ll be benefited from this site.

    Chi

  1. Exceptional post however , I was wondering if you could
    write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Thank you!

  2. I need to to thnank you for this fantastic read!!
    I certainly enjoyed every bit oof it. I have got you book-marked to check out neww things youu
    post…

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: