Pokrzywa – przepisy


Sok z pokrzywy – Zrywamy w rękawiczkach nisko nad ziemią całe rośliny. Myjemy kilka razy w zimnej wodzie, aby usunąć kurz, brud i resztki ziemi. Następnie drobno kroimy i przepuszczamy przez maszynkę. Przeciętnie z kilograma pokrzyw (trochę więcej przy żegawce) otrzymujemy od 300 do 500 g czystego soku. Sok ten następnie przechowujemy w lodówce, nie dopuszczając do zamarznięcia. Niektórzy specjaliści polecają przed włożeniem do lodówki zaprawienie soku solą (2 pełne łyżeczki na 500 g soku), aby się nie psuł. Pijemy łyżeczkę soku codziennie rano przed śniadaniem. Po dwóch tygodniach robimy tygodniową przerwę. Cały cykl leczenia nie powinien trwać dłużej niż 4-5 miesięcy w roku. W przypadku chorób nerek, krwotoków spowodowanych cystami, w schorzeniach wymagających interwencji chirurgicznej należy zachować szczególną ostrożność. Lepiej zawsze poradzić się lekarza.

SAŁATKA Z POKRZYWY 15 dag młodych liści pokrzywy 1 jajko ugotowane na twardo\
· 3/4 szklanki śmietany, jogurtu naturalnego lub kefiru sól, pieprz, sok z cytryny do smaku. Opłukaną pokrzywę gotujemy około 2-3 min w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po wystudzeniu, zalewamy śmietaną lub kefirem i doprawiamy solą i pieprzem. Działa moczopędnie, eliminuje z organizmu toksyny i inne szkodliwe produkty przemiany materii. Zawiera komplet witamin i soli mineralnych. Niezwykle bogate źródło żelaza. Dłużej stosowana podnosi poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych ciałek krwi. Działa żółciopędnie i wspomaga przemianę materii. Zwalcza wirusy.


ZUPA Z POKRZYWY – 2 duże garście młodych pokrzyw, 1 cebula, 1 marchew, 1 łyżka mąki , łyżka masła, 1,5 l wywaru z mięsa lub kostki bulionowej, 2-3 ziemniaki, sól, pieprz, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka soku cytrynowego. Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle, zasypujemy mąką i sporządzamy jasną zasmażkę. Dodajemy wypłukane, drobno posiekane pokrzywy i utartą marchew, mieszamy i zalewamy wywarem. Dodajemy, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż zmiękną. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtko zmieszane ze śmietaną i zakwaszamy sokiem cytrynowym. Ewentualnie- ziemniaki można ugotować osobno i dodać do zupy na koniec.


ODWAR Z POKRZYWY
2 łyżki suszonych liści zalać 2 szklankami wrzątku; odstawić na 10 minut, odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance między posiłkami. Można stosować zewnętrznie. Działa wzmacniająco, oczyszcza nerki i wątrobę, dział krwiotwórczo, antyseptycznie, zwalcza wirusy.


SOK Z POKRZYWY: młode pędy należy zmiażdżyć i wycisnąć sok. Pić codziennie 1-3 łyżki przez 2 tygodnie (kuracja wiosenna). Przez kilka dni można przechowywać go w lodówce. W przypadku przeziębień, gryp, ale również dla ogólnego wzmocnienia organizmu – używać soku z miodem


NALEWKA Z POKRZYWY: korzenie pokrzywy wykopane wiosną lub jesienią umyć szczotką, drobno pokroić i napełnić nimi butelkę aż po szyjkę. Zalać 38-40% żytniówką i pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu. można również dodać odrobinę miodu i zalać spirytusem.


KĄPIEL NÓG: dwie garście dobrze oczyszczonych i umytych korzeni oraz tyle samo świeżych pokrzyw (łodygi i liście) zalać 5 litrami wody i pozostawić na noc, następnego dnia, podgrzewać aż do zagotowania. W ciepłym roztworze moczyć stopy przez 20 minut. Ziół nie należy odcedzać. Po ponownym podgrzaniu kąpiel może być użyta dwa lub trzy razy.


WYWAR Z POKRZYWY DO MYCIA GŁOWY: 8 do 10 pełnych garści świeżych lub suszonych pokrzyw zalać wodą w 5 litrowym garnku i na małym płomieniu podgrzewać aż do zagotowania. Zostawić na 5 minut do naciągnięcia. Jeśli stosujemy korzenie, to wtedy 4 pełne garście zalewa się zimną wodą i pozostawia na noc, następnego dnia podgrzewa się do wrzenia i pozostawia na 10 minut do naciągnięcia.


POKRZYWA W OGRODZIE – Oprócz właściwości leczniczych, pokrzywa ma jeszcze jedną zaletę – może bardzo przydać się w ogrodzie. Wywar sporządzony z pokrzywy jest skutecznym, naturalnym preparatem zwalczającym mszyce i inne szkodniki występujące w ogrodzie -1 kg ziela umieścić w pojemniku, zalać 10 l wody i pozostawić do wyługowania na 24 godz. Zaleca się wykonanie trzech oprysków. Jeśli pozostawimy roztwór na dłużej, po 7- 14 dniach staje się gnojówką, która po rozcieńczeniu z wodą jest doskonałym środkiem wzmacniającym rośliny.

Nie ma chyba bardziej wszechstronnej roślinki. Zamiast więc ją zwalczać, zacznijmy czerpać z jej nieprzebranych dobrodziejstw. Nawet, jeśli się poparzymy przy jej zbieraniu, to nic – świetnie nam to zrobi na stawy…

Napar ze świeżej pokrzywy: 2–3 łyżki świeżej pokrzywy zalać 1 litrem wrzątku, potrzymać pod przykryciem, pić trzy razy dziennie między posiłkami.

Miód pokrzywowy: miód + sok ze świeżej pokrzywy z dodatkiem zmiksowanych liści pokrzywy i orzecha włoskiego. Zjadać po łyżce stołowej dwa razy dziennie.

Szpinak z pokrzywy przyrządza się tak samo jak prawdziwy i nie różni się on smakiem. Obgotować liście przez 2 minuty (parząca substancja znajdująca się we włoskach znika) w niewielkiej ilości wody, odcedzić, posiekać. Na patelni rozpuścić masło lub olej, dodać usiekany czosnek (albo cebulę), poddusić, włożyć masę pokrzywową, posolić, posłodzić. Można też dolać wody, w której się roślina gotowała i zaprawić mlekiem (lub śmietaną) z mąką.

Maseczka: wymieszać 2 łyżki płatków owsianych z taką ilością mleka, by otrzymać gęstą papkę. Dodać tyle soku ze świeżej pokrzywy (uzyskanego w sokowirówce lub mikserze), by pasta dała się łatwo rozsmarować na twarzy. Po 20 minutach zmyć zimną wodą.

____________________________________________________________________________________

Więcej informacji:

Pokrzywa… Nie będziemy sobie przecież zawracać głowy zwykłym zielskiem, które wyrasta, gdzie go nie posiano i jeszcze w dodatku parzy. Toteż nie od razu się na niej poznano. W starożytności i średniowieczu znano jej właściwości odżywcze, regulujące przemianę materii oraz zdolność do tamowania krwawienia, ale częściej stosowano jako środek podniecający, czyli afrodyzjak, a Germanie sądzili wręcz, że pokrzywę stworzył bóg płodności Donars.

Dopiero gdy w czasach nowożytnych zabrano się w naukowy sposób za jej badanie, naukowcy nie mogli wyjść z podziwu nad leczniczymi talentami tego ziela. Bodaj najgłębiej zbadali ją Rosjanie, u nas zaś najrzetelniej zebrali rozproszone po różnych książkach i czasopismach informacje o niej Dorota i Piotr Materowie.

Pokrzywa posiada działanie antybiotyczne, dlatego pod jej wpływem goją się rany i owrzodzenia. Rozdrobnione świeże liście potrafią zabić gronkowca złocistego – stwierdzili Czikow i Łopatiew. Ma też substancje insulinopodobne, dlatego napar z niej znacznie obniża poziom cukru w moczu. Ale uwaga! Pić trzeba w umiarkowanych ilościach, bo większe dawki znoszą to działanie – można przeczytać w Vademecum fitoterapii.

Jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne (mikroelementy), a zawarta w niej sekretyna (hormony roślinne) pobudza czynności wydzielnicze żołądka, trzustki, wątroby i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit. Zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi i liczbę czerwonych ciałek, dlatego zaleca się ją przy anemii i spadku odporności (grypa, odra, krztusiec). A także – tu proszę o uwagę – poprawia czynność komórek wątrobowych w stanach uszkodzenia miąższu tego ważnego organu! Znaleziono w niej także swoisty czynnik pobudzający funkcje trzustki.

Liczne badania – między innymi odkrycie prof. Sedlaka, mówiące o łączeniu się w organizmie żywym enzymów zwierzęcych z mikroelementami pierwiastków, które to połączenia pobudzają pole bioelektryczne ustroju, pomagając mu stworzyć nowe zdrowe komórki w układzie patologicznym-kancerogennym – potwierdziły ludową famę o antyrakowych właściwościach pokrzywy – piszą Materowie. I dodają relację o wyleczeniu nowotworu żołądka staruszki, która piła codziennie napar ze świeżej pokrzywy, zaczerpniętą z książki Marii Treben.

Napar ten stosuje się też w leczeniu choroby popromiennej, kamicy nerkowej, w chorobach wyniszczających ustrój, no i oczywiście w schorzeniach gośćcowych.

_

Ksiądz Kneipp zaleca codzienne kilkuminutowe bicie miejsc zreumatyzowanych wiechciem świeżych pokrzyw i zapewnia, że strach przed poparzeniem szybko ustąpi miejsca radości z powodu nadzwyczajnych wyników leczniczych. Jeśli jednak kogoś na takie bohaterstwo nie stać, niech robi okłady z tłuczonej pokrzywy.

_

„Wiadomości Zielarskie” doniosły w roku 1982 o rewelacyjnym działaniu miodu pokrzywowego. Otóż już po tygodniowym stosowaniu powstrzymał on u kilku chorych rozwój gruczolaka prostaty, a w innym przypadku rozwój raka sutka. Istnieje też wiele opisów wyleczenia się sokiem z pokrzywy z ciężkich, kobiecych chorób, szczególnie tych związanych z nadmiernym krwawieniem i dotkliwymi upławami.

Na koniec to, co najprzyjemniejsze: pokrzywa ma właściwości odmładzające.

Kiedy w maju wrócimy ze spaceru z koszykiem pełnym młodych pokrzyw, podzielmy je na trzy części. Z jednej części wyciśnijmy sok, bo to on najsilniej działa (a przy okazji regeneruje chore organy), z drugiej zróbmy „szpinak”, z trzeciej maseczkę kosmetyczną. Jak się odmładzać, to na całego.

Wiesława Kwiatkowska

  1. This web site definitely has all of the information I wanted about this subject and didn’t know who to
    ask.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: