Jak wykorzystać mniszka lekarskiego?


Sałatka. W krajach romańskich sałatka z wykorzystanie młodych i świeżych liści mniszka jest dość popularna. Przyrządza się ją z surowych liści, po ich wcześniejszym moczeniu w zimnej, solonej wodzie. Dzięki co najmniej 30 minutom moczenia, liście stracą charakterystyczny gorzki smak. Następnie łączy się je ze szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulką i olejem. Istnieją także przepisy, w których wykorzystuje się gotowane jajko czy żółty ser. Jeżeli sałatka jest przyprawiona solom, pieprzem, cytryna lub octem owocowym naprawdę dobrze smakuje i warto jej chociaż spróbować.

Napar z kwiatów. Wykorzystywany jest przy zmianach zapalnych w jamie ustnej, gardła i oskrzeli. Niektórzy stosują go również jako środek oczyszczający i przy problemach w chorobach dróg moczowych. Łyżkę dokładnie umytych i oczyszczonych kwiatów należy zalać ok. 500ml przegotowanej, wrzącej wody. Naczynie przykryć i odczekać 10-15 minut. Po tym czasie przecedzić i napar jest już gotowy. Można go pić 2-3 razy dziennie, dosyć powoli, po pół szklanki.

Wino. Istnieje sporo różnych przepisów na sporządzenie wina z kwiatów mniszka, które najlepiej jest zbierać około południa w słoneczny dzień, tak aby były jak najbardziej otwarte. Według niektórych wystarczy zalać kwiaty(200-300g) dwoma litrami wody, dodać kilogram cukru i 5 dag drożdży. W innych zawarte są dodatkowo cytrusy, pomarańcze i cytryny, a także miód, dzięki którym wino ma zdecydowanie lepszy, bardziej aromatyczny smak. Kiedy kwiaty opadną na dno, płyn należy przelać do ciemnych butelek. Napój znajduje zastosowanie w chorobach woreczka żółciowego i dolegliwościach żołądkowych.

Miodek. Potrzebnych jest około 500 kwiatów, 1 cytryna, 1 kilogram cukru i 1 jeden litr wody. Po dokładnym umyciu, kwiaty należy zalać wodą, dodać cytrynę pokrojoną w plastry i gotować przez 30 minut. Następnego dnia miksturę przecedzić przez sitko, przelać przez gazę do garnka. Dodać cukier i całość gotować przez 1,5 godziny. Na trzeci dzień miodek ponownie zagotować i przelać do dokładnie wymytych i wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem. Niektórzy dla pewności, jeszcze raz zagotowują już zamknięte słoiki. Miód nie tylko wygląda podobnie do pszczelego, ale także bardzo podobnie smakuje.

Odwar z korzenia. Korzeń mniszka wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, dlaczego więc nie spruwać zrobić z nim coś samemu? Do sporządzenia odwaru wykorzystujemy 50 g suszonego korzenienia, który zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy pod przykryciem na kwadrans, a następnie odcedzamy. Odwar znalazł zastosowanie jako środek wspomagający trawienie oraz w chorobach wątroby i dróg żółciowych


Przed przygotowaniem jakichkolwiek przetworów z mniszka należy go rozłożyć na płótnie, aby pozbyć się ewentualnych lokatorów. Ważne jest dokładne umycie rośliny. Należy także zwrócić uwagę, skąd zbieramy roślinę. Nie tylko mniszek znajdujący się przy drodze jest niewskazany do użycia, ale także z pól, gdyż są one intensywnie nawożone.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: