Ciastka kakaowe z płatków owsianych


Składniki:
50 dag płatków owsianych błyskawicznych
25 dag cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 średnie jajka
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao
12,5 dag masła lub margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
około 10 kropelek olejku rumowego (można dodać inny)
do wyboru: rodzynki, suszona żurawina, migdały, orzechy, wiórki kokosowe

Płatki owsiane zrumienić lekko na suchej patelni. Gdy zaczną wydzielać zapach, odstawić je z ognia i ostudzić. Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

Płatki wsypać do miski, wlać rozpuszczone składniki, wsypać proszek do pieczenia. Następnie roztrzepać widelcem jajka i wlać do miski. Wrzucić według własnego uznania bakalie, orzechy i migdały lub wiórki kokosowe.

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Wstawić je na pół godziny do lodówki. Z ciasta formować małe kulki, układać je na blasze, lekko spłaszczyć łyżeczką. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: