Tanie zakupy – żywność


OGÓLNE ZASADSY

Na początek kilka ogólnych wskazówek dotyczących taniego kupowania i zasad taniego kupowania żywności:

  • nie chodź na zakupy z pustym żołądkiem – głód to zły doradca,
  • unikaj pośpiechu – na zakupy zaplanuj osobny czas, nie rób ich przy okazji i w biegu,
  • zrób listę – nie krępuj się chodzić po sklepie z kartką i długopisem,
  • skup uwagę – zakupy jedzenia to ważna czynność, zależny od nich Twoje zdrowie,
  • omijaj promocje – nie daj sobie wmówić czegoś czego nie masz w planach,
  • zawsze sprawdzaj skład i termin ważności,
  • porównuj ceny tego samego produktu różnych producentów w różnych opakowaniach i formach podania (najkorzystniejsza cena za kg)
  • jeśli masz wybór kupuj na wagę a nie paczkowane – kupisz dokładnie tyle ile potrzebujesz nie płacąc za pakowanie i opakowanie,
  • unikaj produktów luksusowych; jeśli są Ci potrzebne do dań, które planujesz szukaj tańszych zamienników,
  • gotując wzoruj się na prostych przepisach kuchni ludowej różnych krajów, regionów; unikaj wyszukanych, modnych przepisów tworzonych na potrzeby pism i programów kulinarnych,
  • chroń się przed wpływem reklam – aby nie dać się nabrać najprościej w ogóle nie kupować tego co tak usilnie jest nam wmawiane, są setki wartościowych produktów, które nigdy nie wystąpią w TV,
  • kupując szacuj, czy bardziej opłaca się kupić opakowanie zbiorcze czy pojedyncze, szczególnie, gdy produkt ma krótki termin przydatności do spożycia,
  • jeśli masz możliwość kupić taniej większe ilości rób zapasy ale tylko najtrwalszych produktów oraz tych, których często używasz w swojej kuchni,
  • zachowaj rozsądek, wyraźnie tańsze nie oznacza gorsze, a zadziwiająco tanie często oznacza – bardzo złe.

POSTAW NA ZBOŻA, NASIONA, ORZECHY

KUPUJ: pieczywo: chleby – razowy, graham, żytni. kasze: pęczak, gryczana, perłowa, zwykły ryż, kuskus, kaszka i mąka kukurydzana, kukurydza; płatki: owsiane, jęczmienne, makarony: pełnoziarniste lub z pszenicy durum  mąki: nisko mielone, razowe; nasiona i orzechy: słonecznik, pestki dyni, fistaszki w łupinach, włoskie, laskowe,
ZOSTAW W SKLEPIE: pieczywo pszenne i mąkę pszenną, tosty, bagietki, różne ciabatty i inne bułeczki z posypkami, dziki ryż, par boiled, całą słodyczową konfekcję snaki i przekąski,
RADA: Pamiętaj że pieczywo jest nietrwałe, kupuj tyle ile potrzebujesz na 1 dobę. W polskich domach co 3 bochenek chleba idzie do śmieci. Ile pieczywa marnuje się w piekarniach, marketach i sklepach nikt nie próbował policzyć.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: