Jak zrobić zakwas na chleb?


Składniki i przybory

  • Mąka żytnia razowa (ja użyłem nr 2000)
  • przegotowana woda
  • co najmniej litrowy słoik lub podobne naczynie (przezroczystość jest wskazana jeśli chcemy obserwować powstawanie i rośnięcie zakwasu)
  • gęsta gaza lub ściereczka i gumka recepturka do zakrycia naczynia
  • przyda się też termometr do zmierzenia temperatury wody. Jeśli nie mamy termometru trzeba działać „na czuja”
  • przydatna też będzie waga kuchenna lub naczynie do odmierzania ilości mąki.

A teraz przepis jak zrobić zakwas na chleb

Krok 1. Mieszamy dokładnie w słoiku 100g mąki i 100ml (100 gram) wody o temperaturze około 40 stopni celsjusza. Słoik przykrywamy gazą, zawiązujemy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 48 godzin. Uwaga: woda nie może mieć więcej niż 40 stopni. Najlepiej jeśli będzie miała trzydzieści kilka stopni.

Krok 2. Po 48 godzinach zakwas powinien urosnąć i zacząć ‚bąbelkować’. Dodajemy do niego 60 gram mąki i 60 gram (mililitrów) wody (temperatura jak poprzednio), mieszamy i ponownie odstawiamy, tym razem na 24 godziny.

Krok 3. Do naszego zakwasu dodajemy 120 gram mąki + 120 mililitrów wody o temperaturze jak w dwóch poprzednich krokach, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni.

Po pięciu dniach otrzymujemy gotowy zakwas chlebowy (około 600 gram), z którego możemy już upiec nasz pierwszy chleb. Mój zakwas wyglądał jak na zdjęciu, pachniał lekko kwaśno, bąbelkował, a na powierzchi zebrało się trochę wody (to nie wada).

Z takiego zakwasu część, 3 łyżki, odkładamy do plastikowego szczelnie zamykanego pojemnika, odkładamy go do lodówki, w której może sobie leżeć do dwóch tygodni. To będzie zaczyn do następnych, szybciej już produkowanych, zakwasów. Resztę możemy użyć do upieczenia chleba ale to już w następnym odcinku.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: